Tips voor privacy behoud

Zoals bekend is je privacy online maar een bijna verwaarloosbaar niveau. Alles wat online wordt gezet, blijft eeuwig beschikbaar. Je weet dus nooit wat er nu met deze gegevens wordt gedaan, laat staan wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. Social media websites hebben maar weinig tot geen respect voor de gebruikersprivacy.

Voorbeeld

We nemen Facebook als voorbeeld. Facebook is een populaire social website waar vele gebruikers dagelijks gebruik van maken om hun ervaringen en verhalen te delen met anderen. Facebook is al meerdere malen in het nieuw geweest op een negatieve manier, doordat zij ´zomaar´ acties en veranderingen doorvoerden. Ze nemen de plicht van informatie verstrekken naar de gebruikers niet zo nauw te nemen en gebruiken regelmatig persoonlijke gegevens zonder hier toestemming voor te vragen.

Tips en trucs

Het is uiteraard je eigen verantwoordelijkheid. Jij bepaalt wat je erop zet en hoe je hiermee omgaat. Maar houd altijd in je achterhoofd dat social media geen eenrichtingsverkeer is. Op sociale websites zoals Twitter en Facebook kun je je privacy wel al beperken door je privacyinstellingen aan te passen. Denk voordat je een bericht plaatst even na of dit voor iedereen zichtbaar mag zijn of alleen voor je vrienden. Hierdoor voorkom je al dat onbekenden informatie over jou te weten komen die je liever niet met hun had willen delen. Ben daarbij ook selectief bij het accepteren en uitnodigen van vrienden. Alles wat jij op je profiel plaatst, is voor je vrienden zichtbaar. En blijft ook zichtbaar. Ga daarnaast voordat je iets post op social media eerst na of je dit wel in de wereld wilt gooien? Of is het misschien toch iets te prive voor de mensen op het web. Denk dus na voordat je iets op het internet zet en maak een goede selectie bij het kiezen van vrienden.